Resum de dades de participació

Territoris

De les 89 participants que hi havia a l’assemblea,  50 han omplert el formulari.Hi havia persones d’Alcanar, Arenys de Mar, Badalona, Bages, Baix Vallès, Barcelona centre , Eixample esquerre, Guinardó, Les Corts, Parc, Sants, Verneda, 19 de Barcelona ciutat sense especificar el barri, Castelldefels, Catalunya, Cerdanyola del Vallès, Gavà , La Sénia/Montsià, l’Hospitalet de Llobregat, Lleida, Masquefa, Molins de Rei, Montgat, Montsià, Sabadell, Sant Jaume d’Enveja (Delta de l’Ebre), Tremp i Vallès Oriental

Col·lectius

39 participaven com a membres del seu col·lectiu, 9 a títol personal i 2 no contesten. Formen part de  col.lectius feministes de ciutats, pobles i barris, àmbits   específics : ( abordatge de violències masclistes, defensa dels drets de les treballadores de la llar i les cures, mitjans de comunicació,  ecofeministes, habitatge, suport mutu, salut, educació ), feministes amb representació col.lectiva de moviments socials, sindicats i partits polítics.

Comissions

36 estan treballant o disposades a treballar a les diferents comissions, distribuïdes de la següent manera: 4 a comunicació, 6 a laboral, 8 a manifest i lema i 18 a mobilitzacions.

Resum de l’assemblea

Comencem a les 17h. Des de l’organització de l’assemblea es proposa dividir l’assemblea en dues parts.En la primera, l’objectiu de la discussió serà consensuar el lema,  les accions i les mobilitzacions unitàries per fer a tot el territori. Es  treballa a partir de les propostes presentades per la  comissió de mobilitzacions. En la segona part, es presenten i debaten les propostes de la resta de comissions: comunicació, laboral i manifest.

Primera part

Ens reunim per sales i en la posada en comú establim consensos sobre:

Mobilitzacions:

  1. Fer una mobilització simultània a tot arreu el dia 8 de març, a les 19h. A cada indret, els grups decidiran el format. Com que no  podrem fer concentracions o manifestacions massives i més centralitzades, es proposa que portem alguna cosa que ens identifiqui clarament (llums liles?)
  2. Posar figures retallades pels carrers i places amb reivindicacions o preguntes que interpel·lin i/o provoquin la reflexió.
  3. Caminades reivindicatives als diferents turons o muntanyes, apropiant-nos de l’espai i reivindicant el dret de caminar tranquil·les de dia i  de nit, per al dia 7 de març al matí..
  4. Necessitat de convocar una reunió extraordinària amb els col·lectius de Barcelona  per definir i consensuar como seria aquesta mobilització unitària, replicable per al 8març  a les 19 hores.      

Lema:

Es proposen lemes al voltant d’idees diferents:

“Juntes, diverses i rebels som imparables. Feministes més que mai.” (una proposta que va plantejar la comissió de manifest i que recull un ampli consens a les sales.)

“Sempre feministes”. (una proposta d’una de les sales per a la segona part del lema.)

“Dones  essencials. Contra el capitalisme i el patriarcat” (una proposta d’una de les sales)

Altres qüestions

En alguna de les sales, companyes de la comissió de laboral van comentar la seva crítica a l’organització de l’assemblea perquè no s’havia posat a debat la vaga laboral en aquest primer bloc. La comissió dinamitzadora de l’assemblea explica que s’havia prioritzat una primera part on els col·lectius feministes parléssim de les accions i mobilitzacions d’arreu de Catalunya per visibilitzar-nos  als carrers de ciutats, pobles i barris.

Segona part

Informen les diferents comissions.

Comunicació:  esforç d’actualització de  la web existent de “vaga feminista” amb  notícies, actes de les assemblees, noves convocatòries unitàries,  activisme en xarxes socials, treball en la línia gràfica. S’ha creat un canal de telegram https://t.me/vuit8m

Manifest:  Treball de consens molt avançat, s’han fet  dues reunions i s’han recollit les aportacions de la primera assemblea i les reunions de la comissió. En els propers dies es penjarà a la web una versió del manifest-argumentari  (https://vagafeminista.cat/8m/manifest-8m-2021/ ) per poder impulsar amb força la  campanya de comunicació. Es prepara una versió més curta amb les demandes.

Laboral: informen que CGT ,IAC, Sindillar, Sindicat de Periodistes, Sindicat Estudiants  i potser també la Intersindical CSC convoquen la vaga per donar cobertura legal per qui vulgui/pugui fer vaga.

Es planteja un debat entorn al grau d’identificació de l’assemblea amb la convocatòria de la vaga laboral. Durant 45’ exposem arguments en el plenari. No hi ha dubtes sobre els motius de la vaga i les justificacions per fer-la. Els dubtes estan  en com construir una vaga feminista en un moment tan complicat.  Es  debat sobre l’oportunitat o no de convocar la vaga. Les companyes de la comissió de laboral sí que la defensen.

Hi ha intervencions que assenyalen la deriva que ha agafat el sentit de vaga feminista. El sentit inicial sempre ha estat la visibilització del treball de les dones. D’aquí el lema “si les dones aturem, el món s’atura”. Tenia un sentit de totes les feines. En les diferents convocatòries del 8M el debat s’ha portat exclusivament al terreny laboral. De fet la comissió de cures ha deixat d’existir. El que era propi de la vaga feminista, visibilitzar el treball de les dones, ha quedat en segon terme per interpretar la vaga laboral com una eina reivindicativa adreçada a dones i homes.

Sense voler  simplificar, les intervencions es poden resumir en dues postures. Unes posen l’accent en la necessitat de fer la vaga perquè la situació ho requereix més que mai per les conseqüències per a  les dones pel que fa les cures, les precarietats i les violències viscudes, entre d’altres. D’altres destaquen la dificultat d’articular el moviment feminista al voltant de la vaga. Consideren que és complicat repetir una convocatòria centrada en la vaga feminista, com vam fer al 2018 i 2019.

Una proposta no exclou l’altra, per això la solució és que cada col·lectiu, amb les seves eines, treballi aquest 8 de març unificant forces en els centres de treball, en els barris , pobles. El que ens uneix és visibilitzar més que mai aquest 8 de març !

Informació sobre la reunió de la coordinadora estatal 8M

Participen dones de diferents territoris de l’Estat Espanyol i es fa una roda de presentació de les activitats dels territoris.En general hi ha una idea majoritària de donar visibilitat al moviment feminista el 8M als carrers a través de manis estàtiques, cines fòrums, murals, passa carrers, performances, marxes nocturnes, material de cartelleria, activitats a les xarxes socials, descentralització de les mobilitzacions.

Alguns lemes “Ante la emergencia social, el feminismo es esencial”, “Somos imparables, siempre necesarias”, “No somos invisibles, somos imprescindibles, Esenciales.”

Dels 22 territoris que van participar-hi,  4 van manifestar que convocarien vaga laboral o ho estaven debatent encara

Convocatòries de comissions

Dilluns, 15, a les 18.30 Comissió de mobilització de Barcelona. Zoom

Dimarts, 16, a les 17.00, Comissió laboral. A Ca la dona.

Dimecres, 17, a les 19.00 Comissió de comunicació, de manifest i de mobilitzacions.  Zoom

Convocatòria de la tercera assemblea general

Dimecres, 24 de febrer,a les 19h. Zoom

A les 20.30 tanquem l’assemblea